Op bezoek bij: Marc Bouman

Op bezoek bij: Marc Bouman
september 4, 2019 Korte Putstraat
In Op bezoek bij

Op bezoek bij:

Gepassioneerde eigenaar Marc Bouman! Hij is al 16 jaar werkzaam in de zaak, die hij in 2011 samen met zijn vrouw Fleur heeft overgenomen. Samen met het hardwerkende team runnen ze Brasserij Breton met veel passie en liefde. Verder gaat Marc in zijn vrije tijd graag zelf uiteten met zijn vrouw. Het liefste in London, waar de horeca trends geboren worden en hij veel inspiratie uithaalt. 

Kan je een korte introductie geven over Breton?

Breton is een Brasserij met verschillende warme en koude voorgerechten. We zijn een klein restaurant met een internationale keuken, waar diverse vis en vleesgerechten bereid worden. Uiteraard staan er ook vegetarische gerechten op de kaart.  Daarnaast hebben we elke week wisselende specials bestaande uit 4 nieuwe gerechten. Zo kun je naast de vaste gerechten elke keer weer iets nieuws proeven. De special gerechten zijn ook als menu te bestellen.

 Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?

Ik ben hier al 16 jaar werkzaam. Ik heb de oude eigenaar  vroeger ook geholpen bij de opening van de zaak met de menukaart. Op dat moment  was de zaak meer een  borrelcafé en bestond de kaart onder andere uit oesters, een krab soepje en een paar kleine hapjes.  Dit is uiteindelijk uitgegroeid tot een voorgerecht Brasserij met een uitgebreide kaart. Mijn inspiratie voor de gerechten haal ik uit boeken en tijdschriften. Daarnaast ben ik erg creatief en houd ik ervan om nieuwe gerechten uit te proberen. Zo houd ik ervan om bijvoorbeeld gerechten uit diverse landen met elkaar te combineren.

Wat is de reden geweest dat je Breton hebt overgenomen?

Voordat ik Breton heb overgenomen, was ik hier al werkzaam. Toen de vorige eigenaar zei dat hij graag in Aruba wilde gaan wonen, heb ik meteen aangegeven dat ik de zaak wilde overnemen. Uiteindelijk heb ik de zaak in 2011 samen met mijn vrouw overgenomen, wat een moeilijke tijd was door de crisis. Dit is helemaal goed gekomen en we zijn trots op onze zaak.

Waarom heb je gekozen voor de horeca?

Eigenlijk ben ik met toeval de horeca ingerold. Zo ben ik na mijn MAVO diploma in dienst gegaan. Toen ik terugkwam wist ik niet zo goed wat ik wilde gaan doen. Op dat moment kwam er een vacature vrij bij Chalet Royal in Den Bosch, waar ik op heb gesolliciteerd en ben aangenomen. Hier kwam ik in the office terecht, dat het doorgeefluik is van de keuken naar de bediening en was ik de schakel tussen deze twee afdelingen. Ik vond de keuken meteen interessant en wilde liever daar aan de slag gaan. Dit kon helaas niet, omdat ik geen ervaring had. Toen heb ik aangeboden om een maand gratis te komen werken en heb ik met de keuken afgesproken, dat als het mij en hun zouden bevallen ik weer naar school zou gaan om als leerling kok aan de slag te gaan. Zo gezegd zo gedaan en ben ik als leerling terug gekomen en heb ik 4 jaar lang een koksopleiding gevolgd. Daarnaast heb ik bij diverse horecazaken gewerkt in Brabant, zoals De Waag in Boxtel, De Truffel wat nu Tante Pietje is en Hotel Central.

Waaruit bestaan je werkzaamheden zoal?

Ik sta vooral in de keuken, maar ook in de bediening. Verder werk ik veel achter de schermen en doe ik onder andere de bestellingen en stel ik de menukaart en wijnkaart samen. 

Hoe groot is het team?

Het team bestaat uit ongeveer 20 personeelsleden, waaronder de afwassers, bediening en koks. Iedereen is heel hecht met elkaar en werken we met de meeste vaste krachten al een lange tijd samen. Verder organiseren we vaak personeelsuitjes en zijn we gesloten op 5 december om met zijn alle sinterklaas te vieren met suprises.

Wat maakt de zaak zo uniek?

Wat onze zaak uniek maakt is dat we anders zijn vergeleken met de rest van de Korte Putstraat door onze kleine gerechten. Verder hebben we elke week nieuwe gerechten op de kaart staan en zijn we een van de kleinere zaken uit de straat met sowieso de kleinste keuken. Ook hebben we veel vaste gasten, die hier wekelijks komen.

Organiseren jullie weleens thema-vonden?

In de winter organiseren we altijd een wildavond en in de zomer een Schaal & Schelpdieren avond. Dit is zo populair geworden, dat we op die avonden altijd vol zitten. We organiseren dit altijd op een maandag avond, wat altijd erg gezellig is. Zo hebben we vorige keer een groot terras buiten gemaakt met een artiest erbij, omdat de rest van de zaken naast ons dicht waren. Het fijne hiervan is, dat ons contact met de buren zo goed is dat we op die avond ook gebruik mochten maken van hun terras. Ideaal en super leuk natuurlijk! Verder doen we ook mee aan de vaste evenementen in de straat, zoals bijvoorbeeld KP Proeft en carnaval.

Wat zijn de verwachtingen van Breton?

We zijn continu bezig met het vernieuwen van onze zaak, zoals bijvoorbeeld het interieur en de menukaart. Verder zijn we ontzettend blij en trots met de zaak zoals die nu is!

Wat vind je zo leuk aan de Korte Putstraat?

De Korte Putstraat is een unieke straat in Nederland en zijn wij trots dat wij hier gevestigd zijn met onze zaak. Verder zijn we met zijn alle bezig om de straat te verbeteren en is de samenwerking onderling erg goed. Zo zijn we bijvoorbeeld van plan om meer te organiseren in de straat en om het milieuvriendelijker te maken door middel van het gebruik van led lampen en groene energie.

Brasserij Breton
Korte Putstraat 26
5211 KP ‘s-Hertogenbosch
073 513 4705
www.brasserijbreton.nl