Maak kennis met de gezichten achter Noemme

De zaken in de Korte Putstraat zijn bij iedereen bekend. Maar wie zijn de mensen achter de schermen en wat drijft hen om de gasten iedere dag opnieuw het echte Korte Put-gevoel te geven? Om daar achter te komen gaan we in gesprek met de ondernemers. Deze keer spraken we met Jessie en Karlijn, de eigenaresses van Noemme, het eerste restaurant in onze straat dat zich onderscheidt met hun flexitarische kaart.

Waarom zijn jullie de zaak begonnen?

Jessie: ‘Ik heb altijd geweten dat ik dit restaurant wilde. Ik heb voor de vorige eigenaar gewerkt en hij heeft altijd gezegd: ‘Als ik het ooit verkoop, dan verkoop ik het aan jou.’ Dat is ons geluk geweest, daardoor zitten we hier op het mooiste plekje van Nederland.’

Waarom hebben jullie voor de naam Noemme gekozen?

Jessie: ‘Hoe ga je het Noemme. Noemme dit, Noemme dat, je mag me alles Noemme. Daar draait het eigenlijk om. Je mag hier alles zijn, zolang je maar geniet.’

Wat is jullie favoriete gerecht op de kaart?

Jessie: ‘Onze ravioli, die is zo lekker! We maken onze eigen vegan pasta van een mix met pulled oats en pompoen en daarbij zit een vegan kaassaus, die is heerlijk!’

Waarom hebben jullie gekozen voor een flexitarische kaart?

Karlijn: ‘Als we allemaal wat minder vis en vlees gaan eten, dan is dat beter voor de wereld. De 70/30 regel hebben wij omgedraaid. Dus 70% van onze gerechten zijn veganistisch en 30% bestaat uit vlees en vis.’

Jessie: ‘Daarnaast zijn er steeds meer stellen waarvan er één veganistisch is en de ander niet. Bij ons kan iedereen genieten zonder consessies te moeten doen. Wij merken ook dat mensen die vlees eten de eerste keer een vleesgerecht bestellen en de keer erop de veganistische keuze maken, omdat dat eigenlijk net zo lekker is.’

Merken jullie dat ook aan het publiek dat bij jullie komt eten?

Karlijn: ‘We hebben ook mensen die komen omdat ze ons visgerecht fantastisch vinden. Het type bezoeker is heel wisselend.’

Wat is de signature stijl van de Noemme?

Jessie: ‘Het is hier doe maar gewoon, doe maar normaal. Iedereen is wie ze zijn. Het personeel loopt bijvoorbeeld in hun eigen kleding.’

Wat vind je het allerleukste aan je rol binnen de Noemme?

Karlijn: ‘Ik vind de mix van taken heel fijn. Ik houd me bezig met de boekhouding, maar ik heb bij Noemme ook de vrijheid om voor de Koningklijke Horeca Nederland van alles te doen. Daarnaast vind ik het leuk om op de vloer te staan en met de gasten bezig te zijn.’

Jessie: ‘Ik houd me graag bezig met onze wijnen. Als ik een hele avond wijn kan schenken, dan ben ik een gelukkig vrouw.’

Wat maakt Noemme uniek?

Jessie: ‘Alles wordt hier vers gemaakt, van de gerechten tot aan de sappen. Ook is onze wijnkaart uniek. We hebben 35 soorten wijnen die we per glas schenken. Daarmee waren we de eersten die dat concept doorvoerden in Den Bosch. We doen ook niet aan rondes. Als je alleen wil komen borrelen is dat ook prima. Het loopt zoals het loopt. In alles wat we doen, steken we een hoop liefde. Het is hier nooit half werk.’

Karlijn: ‘Alles mag en alles kan. Bij ons maakt het allemaal niet zo veel uit. Als je dingen vooraf aanvraagt, dan kan hier bijna alles.’

Waar zijn jullie het meest trots op?

Jessie: ‘Op het restaurant én op Karlijn! Ik vind dat we hele leuke gasten hebben. Iedereen gaat blij weg. Mensen worden altijd een beetje verliefd op Noemme.’

Karlijn: ‘Dat de unieke combinatie van ons concept zo goed heeft uitgepakt. Als je van je hobby je werk maakt, dan voelt je werk nooit als werk. Een cliché, maar wel waar.’

Vonden jullie het spannend om dit concept in de Korte Put neer te zetten?

Jessie: ‘Nee! Ik had dit concept al 10 jaar in m’n hoofd zitten. We zijn de eersten in Nederland die dit zo neerzetten, dus we wisten dat dit zou gaan werken. Het is natuurlijk sowieso spannend als je voor het eerst voor jezelf begint.’

Hoe ziet het team van de Noemme eruit?

Jessie: ‘Wij hebben een bizar leuk team! Het personeel heeft heel veel voor elkaar over. We zorgen ervoor dat de randvoorwaarden bij ons goed zijn. We hanteren bijvoorbeeld een 4- daagse werkweek. Dat lukt niet altijd, maar we doen er ons best voor en houden de uren die iedereen maakt scherp in de gaten. Vorig jaar hebben we nog een groot personeelsfeest gegeven als bedankje voor hun inzet tijdens corona. Iedereen was mee! Als je goed bent voor je personeel, dan zijn zij goed voor jou.’

Karlijn: ‘In de horeca werk je geen 8 uur op een dag. Soms zijn er uitschieters en dat moet je dan ergens weer rechttrekken. Dus als iemand vrijvraagt, dan krijgt diegene gewoon vrij.’

Welke tip heb je voor startende horeca-ondernemers?

Karlijn: ‘Doorzetten! Als je niet gelukkig wordt van werken, moet je het niet doen. Want je moet niet denken dat je vijf avonden in de week maar van 6 tot 9 hoeft te werken. Dat is geen eigen zaak hebben in de horeca.’

Jessie: ‘Volhouden en jezelf niks wijs laten maken door anderen. Het is veel schakelen en keihard werken. Je moet er echt een passie voor hebben!’

Waarom koos je ervoor om een zaak in de Korte Put te beginnen?

Jessie: ‘Ik wilde per se in dit pand een zaak beginnen. Vroeger was het een mooi bruin zaakje waar heel veel potentie in zat. Het was een parel die nog in zijn oester zat. We hebben het geluk dat het pand aan de Korte Putstraat is gevestigd, want het is een A1-locatie met veel bekendheid en aanloop.’

Wat is je beste herinnering aan de Korte Put?

Jessie: ‘We hebben heel veel mooie herinneringen aan de Korte Putstraat. Ook nog van voor we onze eigen zaak hadden. We kunnen niet wachten tot we zelf kunnen meedraaien met alle mooie evenementen, zoals carnaval en Jazz in Duketown.’

Karlijn: ‘We hebben ook mooie herinneringen aan de lockdown. Zoals de familiediners. Als je een dag van te voren te horen krijgt dat je morgen dicht moet, dan ligt heel je koelkast vol. Dat moet op. Dus nodigden we familie en het hele personeel uit en aten alles samen op. Met de slechte momenten komen natuurlijk ook veel mooie momenten.’

Wat vind je het leukste event in de Korte Put?

Jessie: ‘We hebben heel veel zin in Jazz in Duketown. Ik hoop dat we met theaterfestival Boulevard iets de straat in kunnen trekken. Dat hebben we nooit gedaan, maar ik denk dat daar echt een kans ligt. Koningsdag is natuurlijk altijd heel gezellig in de straat. Ik hoop dat we samen met de buurman weer wat evenementen kunnen gaan oppakken dit jaar. Maar laten we eerst maar eens openblijven, haha!’

Karlijn: ‘Ik ben heel benieuwd naar Kerst. We bestaan straks bijna 2 jaar en we hebben nog steeds geen Kerst gedraaid bij Noemme.’

Gaan jullie zelf uiteten in de Korte Put? Zo ja, waar zijn jullie dan graag te vinden?

Karlijn: ‘Op de avonden dat we wat vroeger klaar zijn, gaan we graag bij een van de andere zaken borrelen. Dat is lekker makkelijk en kun je gezellig met de andere ondernemers kletsen. Maar als ik echt vrij ben, dan kom ik niet in de Korte Put.’

Jessie: ‘Als we wat gaan drinken na het werk, gaan we meestal naar de Tapperij de Keyzerin of Banier. Maar we gaan ook naar andere zaken. Soms gaan we ergens in de straat eten om werk te bespreken. Dat ziet eruit als ontspanning, maar eigenlijk zijn we gewoon aan het werk.’

Wat houdt de samenwerking met de KP voor jullie in?

Karlijn: ‘We zijn natuurlijk niet helemaal nieuw in de straat. We hebben allebei gewerkt bij de 7evenden Hemel. Daar hebben we al veel meegekregen van de sterke stichting die achter de Korte Putstraat zit.’

Jessie: ‘De stichting is erg goed voor deze straat. We zijn allemaal ondernemers met een eigen visie en mening. Het is daarom goed dat er een overkoepelende organisatie achter zit die de algemene zaken regelt. Zoals bij evenementen de buitenbarren, de kerstverlichting en ook de beveiliging bij de in- en uitgang van de straat tijdens corona.’