Op bezoek bij Alexander de Vaan

Op bezoek bij Alexander de Vaan
februari 4, 2019 Korte Putstraat
In In de straat, Op bezoek bij

Op bezoek bij: Alexander de Vaan!

Deze gepassioneerde horecaondernemer is 30 jaar oud en geboren en woonachting in ’s-Hertogenbosch. In zijn jongere jaren is hij vaak verhuisd en heeft hij een tijdje in het buitenland gewoond. Verder werken zijn ouders al 45 jaar in de horeca en is hij er zodoende ook ingerold. Hij heeft meerdere baantjes gehad in de horeca en heeft uiteindelijk 5 jaar geleden Banier gekocht, dat toentertijd Muller was. In zijn vrije tijd gaat hij graag voetballen met vrienden en af en toe golfen.

Waar komt je passie voor de horeca vandaan?

Mijn eerste ervaring in de horeca heb ik opgedaan bij mijn ouders in de zaak toen ik 13-14 jaar oud was. Mijn ouders zijn namelijk inmiddels alweer 20 jaar trotse eigenaar van café Plaats Royaal. Hier heb ik op zaterdagmiddag onder andere een klein beetje meegeholpen voor de lol en de eerste stapjes binnen de horeca gemaakt. Daarna heb ik ervoor gekozen om voor een andere horeca eigenaar te gaan werken, voordat ik daadwerkelijk in de horeca zou gaan werken bij mijn ouders. Ik heb er toen voor gekozen om bij Peter te gaan werken in ’t Pantoffeltje, waar ik 1,5-2 jaar met veel plezier gewerkt heb. Vervolgens heb ik een tijd bij Gaya gewerkt, wat nu Mangerie ‘t Vervolg is.  Daarna ben ik fulltime gaan werken bij mijn vader in café Plaats Royaal en op mijn 25ste heb ik samen met mijn broer Banier overgenomen. Hier ben ik nog steeds heel blij mee en trots op! Het is lekker druk, we hebben in een korte tijd een leuke groep mensen weten aan te spreken en ik heb een heel leuk team om me heen verzameld.

Waaruit bestaan je werkzaamheden zoal?

Aangezien we maar een klein bedrijf zijn doe ik veel zelf binnen Banier. Daarnaast doet Yara vaak de bestellingen. Verder ben ik altijd van woensdag t/m zondag op de zaak. Ik sta altijd achter de bar en neem samen met Yara of Bas de drankjes voor mijn rekening en de muziek. Verder zijn we een super hecht team, dat bestaat uit vaste kracht Yara, parttimers Bas en Teun en een portier voor de weekenden. Doordat we een klein team zijn, kunnen we goed met elkaar werken. We willen graag voor elkaar iets doen en dat is heel belangrijk. We zien elkaar vaak genoeg buiten het werk om en ik denk dat ik wel mag zeggen dat we meer vrienden zijn dan collega’s.

Wat is de reden dat je de Banier hebt overgenomen?

Toen Muller te koop stond, werden ik en mijn broer meteen enthousiast. Het voordeel was voornamelijk dat de kroeg gelegen lag in een van de mooiste straten in Nederland en een gezellige ruimte had. We hebben meteen onze kans gepakt, waar ik nog steeds erg blij mee ben. Net voor de  carnaval van 2014 hebben we de kroeg geopend en zijn we inmiddels alweer 5 jaar bezig! Verder is er in de afgelopen jaren veel veranderd en ben ik ontzettend blij met mijn team en alle vaste gasten van Banier die hier hun draai hebben gevonden. Dit koester ik enorm en wil ik ook graag zo houden! Hier doen we dan ook erg ons best voor. Inmiddels is mijn broer uit de zaak gestapt en naar Plaats Royaal gegaan. Leuk om te weten is, dat mijn vader ook op zijn 25ste een kroeg begon.

Wat maakt Banier zo uniek?

Ik denk ons huiskamer gevoel en persoonlijke service! We vinden het belangrijk dat onze gasten het gevoel krijgen, dat ze welkom zijn. Zo komen vaak genoeg gasten alleen naar Banier, omdat ze weten dat ze altijd aanspraak hebben met het personeel. Een soort gezelligheid dat denk ik erg belangrijk is in de kroeg. Zowel voor de gast als voor ons! Verder geven wij ook veel aandacht aan de kleine dingen. Bijvoorbeeld een goed glas bier tappen, het logo van het glas naar de gast toedraaien en het gebruik van bierviltjes. Gewoon zorgen dat het is zoals het hoort. Het zijn vaak kleine dingen die toch opvallen bij de gasten.

Wat zijn de openingstijden van Banier?

In de zomer zijn wij van dinsdag t/m zondag geopend en in de winter van woensdag t/m zondag. Onze woensdag, donderdag en zondagavonden bestaan uit gezellige borrelavonden en op vrijdagavond en zaterdagavond kan er tot in de laatste uurtjes gedanst worden. Het voordeel van onze kroeg is, dat we niet te groot zijn waardoor er al veel sfeer is met een kleinere groep gasten. Verder werken we veel samen met de andere zaken in de Korte Putstraat, wat heel goed gaat. Wanneer een gast bijvoorbeeld bij ons een gerechtje wil eten, proberen we dit altijd te regelen voor de gast, waardoor we toch deze service kunnen bieden. Dit doen we ook vaak met afgesproken borrels.

Wat is de doelgroep?

Onze doelgroep is erg wisselend. Zo zijn onze gasten tijdens de stapavonden op vrijdagavond en zaterdagavond vaak rond de 25-35, maar komen er ook veel groepen met een leeftijd van boven de 35. Alle doelgroepen zijn overigens welkom, begrijp me niet verkeerd! Ik vind juist een mengelmoes van jong en oud het mooiste wat er is. Dit heb ik ook altijd meegekregen in de kroeg van mijn vader en wil ik ook zeker in Banier hebben. We proberen de muziek en sfeer zo goed mogelijk aan te passen op het publiek.

Organiseren jullie weleens thema-avonden?

Momenteel hebben we niet echt thema-avonden, naast carnaval, kerst en onze oud en nieuw borrel. Wel doen we altijd mee met de vaste evenementen in de straat, zoals bijvoorbeeld KP Proeft, Bossche Bockbier wandeling en carnaval uiteraard. We gaan in de toekomst wel meer doen. Er is genoeg vraag naar namelijk en daar spelen we graag op in. Zo hebben we inmiddels alweer 2 jaar een spaarkas voor de gasten.

Wat gaan jullie met carnaval doen?

Tijdens carnaval is het hier één groot feest en staat iedereen met zijn kieltje achter de bar! We vinden het namelijk erg belangrijk dat we een echt Oeteldonks café zijn. Dat is iets waar ik me al sinds dag 1 op heb vastgepind, wat naar onze mening goed is gelukt. Verder zullen we op donderdag 28 februari beginnen met Roet Korte Put en beginnen we de rest van de dagen vroeg en zijn we geopend tot in de late uurtjes. Daarnaast verkopen we dit jaar ook weer Baniertjes met een vermelding van ons 5 jarige bestaan. Hiervan hebben we tijdens 11-11 al een voorproefje gegeven, de eerste 111 vlogen de deur weer uit. Maar we hebben er uiteraard nog genoeg voor carnaval.

Wat vind je zo leuk aan de Korte Putstraat?

Ik denk dat de Korte Putstraat zich onderscheid door de gezelligheid die er hangt! Omdat het een unieke horecastraat is, kun je alle kanten op en is er voor iedere bezoeker wel iets. Zo kun je hier stappen, borrelen en eten op verschillende niveaus. Verder is de samenwerking tussen de zaken onderling ook goed! We helpen elkaar altijd en maken elkaar hierdoor alleen maar sterker. Bijvoorbeeld tijdens carnaval en evenementen zoals KP Proeft. Door deze samenwerking kun je een straat als de Korte Putstraat naar een ander niveau in zijn geheel brengen naar mijn mening.   

     

 Banier
Korte Putstraat 3,
5211 KP ‘s-Hertogenbosch
073 689 99 04
www.cafebanier.nl
cafebanier@gmail.com