Op bezoek bij: Inge van den Broek en Cees de Leeuw

Op bezoek bij: Inge van den Broek en Cees de Leeuw
november 30, 2016 Korte Putstraat
In In de straat, Op bezoek bij

Op bezoek bij…
Inge van den Broek en Cees de Leeuw, twee Bosschenaren die al vele jaren met veel plezier in een gezellig huis in de Korte Putstraat wonen. Ze maken dagelijks mee hoe het is om midden in een van de gezelligste straten van Nederland te wonen. Zij geven ons een unieke kijk op het leven in de Korte Putstraat.

Hoe lang wonen jullie hier al?
Inge: “ Ik zelf woon hier in de Korte Putstraat intussen al 24 jaar en vroeger woonde ik hier om de hoek in de Kerkstraat. Ik heb de straat dus volledig zien veranderen van een straat met doorgaand verkeer naar de gezellige straat die het nu is!” Cees: “ Ik woon hier inmiddels alweer ruim 7 jaar samen met Inge en het bevalt me uitstekend!”.

Kun je iets vertellen over hoe de straat er voeger uitzag, Inge?
Inge: ” Ik heb de Korte Putstraat zien veranderen van een straat aangelegd voor doorgaand verkeer naar een straat boordevol gezellige restaurants en cafés. In het begin waren er nog maar enkele kroegen, zoals ’t Pantoffeltje, de Gelaarsde kat, de Koets en Allerlei. Later werden auto’s verboden in de staat en hebben steeds meer restaurants en cafés zich in deze straat gevestigd en kreeg het de levendige sfeer die er nu dagelijks heerst.”

Wat vinden jullie zo gezellig aan wonen in de Korte Putstraat?
Cees: “Wij staan midden in het leven als we hier de deur uitstappen en dat vinden we erg prettig. Voor ons voelt de Korte Putstraat als een klein dorpje, waar iedereen elkaar kent. Wij genieten ontzettend van de sfeer, zeker nu alles versierd is voor de feestdagen, en daar hoeven we niet eens iets voor te doen. De mensen die er werken zijn zoals het echte horeca-mensen betaamt heel open en gezellig. Er is altijd tijd en aandacht voor elkaar hier in de straat. Als we door de straat lopen kennen we natuurlijk bijna iedereen en dat maakt het natuurlijk leuk thuiskomen na een dag werken. Naast dat de Korte Putstraat ontzettend gezellig is, is Den Bosch natuurlijk ook een prachtige stad om in te wonen. Zeker in de binnenstad is het gezellig met alle verschillende horeca en winkels. “

image1

Zijn jullie vaak in de straat te vinden?
Uiteraard genieten we vaak in de restaurants en de cafés in deze prachtige straat. We hebben geen voorkeur voor één specifiek restaurant of café, want wij vinden het leuk om telkens ergens anders te eten. We doen ons best om ook de rest van de stad te ontdekken, maar vaak komt het voor dat we hier naar buiten lopen en dan zit er altijd wel ergens een bekende op het terras in de straat.

Hebben jullie het gevoel dat er sprake is van saamhorigheid in de straat?
Ja, wij hebben zeker het gevoel dat er saamhorigheid in de straat is. Wij hebben altijd aanspraak met schoonmakers, leveranciers, personeel en eigenaren. Iedereen zegt wel even gedag en iedereen kent ons. Daarnaast wordt er altijd duidelijk gecommuniceerd over zaken die ook de bewoners aangaan en dat vinden we heel fijn. Zo worden we met carnaval van tevoren op de hoogte gebracht van de plannen en activiteiten die door de straat worden georganiseerd.

Hoe wordt er verder rekening gehouden met de belangen van de bewoners?
Als je in de Korte Putstraat woont heb je natuurlijk dagelijks te maken met leveranciers die ‘s ochtends spullen afleveren en glas dat ‘s avonds naar de glasbak gebracht wordt. Dit zorgt natuurlijk wel eens voor geluidsoverlast. Wij hebben daar weinig last van, omdat ons huis goed geïsoleerd is. Echter, sommige omwonende hadden er soms wel last van. Om deze reden is er een aantal jaar geleden een groep opgericht met daarin bewoners uit de omgeving, de leden van de Stichting Korte Putstraat, de Gemeente ’s-Hertogenbosch en een aantal leveranciers. Hierin proberen we met z’n allen om samen de leefbaarheid in de Korte Putstraat te vergroten.

We hebben afspraken gemaakt die in een convenant staan en iedereen houdt zich hier zo veel mogelijk aan. Een voorbeeld van een aantal succesvolle afspraken die sterk hebben bijgedragen aan het verbeteren van de leefbaarheid zijn als volgt: Er hangen tegenwoordig microfoons die vanaf een bepaald aantal decibels aangeven dat de muziek te hard staat en een aantal cafés hebben dubbele deuren geplaatst om geluidsoverlast zo veel mogelijk te beperken. Maar ook een leverancier, zoals Sligro, helpt en denkt mee om de overlast te beperken. Zo hebben ze daar tegenwoordig een kleinere vrachtwagen aangeschaft met elektrische motor die precies door de straat past. Hierdoor hoeven containers niet meer op en neer gereden te worden en dat verlaagd de overlast natuurlijk ontzettend!  Het zijn een paar voorbeelden die helpen om het nog leuker te maken om in de Korte Putstraat te wonen. Zo wordt er goed gecommuniceerd en worden ieders belangen behartigd.

14566278_1791415331135327_7821141012388082348_o img_1268

Herenmodezaak By Inge
Inge vertelt ons dat ze zo graag in de binnenstad van Den Bosch is, dat ze nu ook besloten heeft hier haar eigen modezaak te openen. “We zijn de afgelopen tijd druk bezig geweest met de start van een nieuwe herenmodezaak in de Kerkstraat. Op 1 december hebben we de deuren van modezaak ‘By Inge’ geopend.

Het is een herenmodezaak die zich richt op kwalitatieve kleding voor mannen zonder dat daar een extreem prijskaartje aan hangt. De winkel is zo ingericht dat het past bij de wensen van de moderne man. Overzichtelijk georganiseerd en service op maat, dat is wat we met By Inge willen creëren in de Bossche binnenstad. Een super leuke uitdaging waar we veel zin in hebben en het leuke is dat al vele medewerkers en ondernemers vanuit de Korte Putstraat bij ons langs zijn gekomen om ons succes te wensen met deze nieuwe winkel”. Bekijk hier de Facebookpagina van By Inge.  

Contact
Kerkstraat 79
‘s-Hertogenbosch
by-inge@outlook.com