Op bezoek bij: Maarten van Erven Dorens, Chef-Kok van Zoetelief

Op bezoek bij: Maarten van Erven Dorens, Chef-Kok van Zoetelief
november 29, 2016 Korte Putstraat
In In de straat, Op bezoek bij

Op bezoek bij…!
Maarten van Erven Dorens, chef-kok van Restaurant Zoetelief in de Korte Putstraat. Waar hij intussen al een kleine 6 jaar leiding geeft aan het keukenteam. In het restaurant serveren ze zowel ontbijt, lunch, diner, borrel en hebben ze zelfs de mogelijkheid om grote groepen voor feesten en partijen te ontvangen in een warme sfeer met de meest uiteenlopende topgerechten.

Waar komt je passie voor koken vandaan?
Ik ben opgegroeid in een bourgondisch gezin, waar lekker eten en drinken centraal stond. Mijn moeder kookte iedere avond heerlijke gerechten en daar hoorde ook altijd een klein borreltje bij. Een van de hoogtepunten van het weekend was dan ook na het hockeyen thuiskomen voor een uitgebreid diner met familie en vrienden, die gewoon binnenvielen om mee te genieten van de gerechten van mijn moeder.

Daarnaast ging ik met mijn ouders regelmatig uitgebreid uiteten en werd ik dan altijd aangemoedigd om nieuwe gerechten te proberen. Ik denk dat daar eigenlijk mijn passie voor koken en de sfeer van de horeca vandaan komt. In mijn jeugd heb ik daarom ook een slagersopleiding gedaan om alles te leren over de verschillende soorten vlees en vervolgens ben ik doorgegaan met de opleiding tot kok. Na eerst ervaring opgedaan te hebben bij verschillende sterrenzaken in binnen- en buitenland kreeg ik vervolgens de kans bij ’t Misverstand als sous-chef. Hier heb ik vele jaren met plezier gewerkt en veel geleerd over koken en leiding gegeven aan een team.

home dsc_0005-1

Waarom Zoetelief?
Allereerst omdat het natuurlijk gewoon een geweldige zaak is met leuke collega’s! Ik vind hier iedere dag de uitdaging om de mooiste gerechten te bedenken en te maken. Zeker omdat ik hier over zoveel verschillende kaarten mijn creativiteit kwijt kan. De ene keer zijn we bezig met mooie gerechten voor op de dinerkaart en de andere keer zijn we bezig met het bedenken van een nieuw topgerecht voor onze lunch- of borrelkaart.

Verder ken ik de eigenaren Roel Immens en Roel Huesmann al sinds mijn zesde en is het natuurlijk geweldig om zowel privé als zakelijk zo’n goede klik te hebben. We hebben als vrienden natuurlijk altijd contact gehouden en met elkaar onze gezamenlijke passie voor horeca vaak besproken. Op een gegeven moment zaten we bij elkaar en vroegen zij of ik niet bij Zoetelief de leiding van de keuken op me wilde nemen. Dat is nu een kleine zes jaar geleden en ik ga nog iedere dag met veel plezier naar mijn werk.

dsc_0018

Wat maakt Zoetelief uniek?
Wat Zoetelief uniek maakt is de continue zoektocht naar verbetering; stilstand is achteruitgang. Een motto op het lijf geschreven voor restaurant Zoetelief. We proberen om onze gasten te blijven verassen met onze gerechten. In onze gerechten zoeken we namelijk altijd naar een speciale draai, om zo mensen een positieve unieke ervaring te geven. Gerechten die herkenbaar zijn voor de sfeer en kwaliteit van Zoetelief. Zo houden we bijvoorbeeld de trends bij die spelen in New York, Londen en Barcelona en proberen we deze te vertalen naar ons Restaurant, zowel qua beleving als in de gerechten.

14890603_10157760556415691_3313799063658064267_o 14856208_10157760565885691_2378137527608332552_o

Wat is het allermooiste gerecht op de menukaart?
De tom yam chili curry met kabeljauw, dimsum en paksoi, antwoordt Maarten direct. Deze zoet-zure combinatie verrast onze gasten elke keer opnieuw. Daarnaast is de Pizza Tonijn al jaren een van de favorieten van onze gasten. Dit is een krokante koude pizza met sashimi van tonijn én wasabi mayonaise. We proberen bij elk gerecht dat op de kaart staat een eigen Zoetelief touch and feel mee te geven.

Het belangrijkste dat we kunnen creëren binnen de horeca is een unieke beleving en een fijne sfeer, want in principe kan iedereen ook thuis een mooi gerecht op tafel toveren. Het is het feit dat je de gast verrast en een nieuwe smaakbeleving geeft die bijblijft en ervoor zorgt dat ze bij ons de middag of de avond doorbrengen.

Wat is het leukste aan het werken in de Korte Putstraat?
Vooral de saamhorigheid, voor mij we allemaal collega’s. Doordat elke zaak een ander concept kent, andere specialiteiten voorschotelt en een eigen ervaring biedt, zijn we geen concurrenten van elkaar. Waar een persoon de ene keer voor de buurman kiest, stapt hij de volgende keer weer bij ons binnen. Daarnaast is het ontzettend leuk dat er evenementen georganiseerd worden in de straat, zoals ROET Korte Put tijdens carnaval. Deze evenementen geven de Korte Putstraat kleur en sfeer en hierdoor kunnen we samen verder groeien.

Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst?
Er zijn nog voldoende uitdagingen en onderdelen die we nog verder willen ontwikkelen. Naar ons idee is het nooit af. Ik heb het hier na al die jaren nog steeds super naar mijn zin, omdat we continu bezig zijn met het verbeteren van onze Zoetelief ervaring. Zo blijft werken bij restaurant Zoetelief een uitdaging. Ik kan hier nog heel veel voldoening halen uit het samenwerken en opleiden van leuke en jonge mensen.

12715600_10156621964395691_4651412063574260445_n

Zoetelief:
Korte Putstraat 10
5211 KP ’s Hertogenbosch
073 – 691 14 30
www.zoetelief.nu
info@zoetelief.nu