Op bezoek bij Marteyn van Lux

Op bezoek bij Marteyn van Lux
oktober 15, 2018 Korte Putstraat
In In de straat, Op bezoek bij

Op bezoek bij:
Marteyn Thijssen van LUX, ik ben 25 jaar, geboren en opgegroeid in Vught en daarna teruggekomen naar Den Bosch. Ik werk nu al een kleine 10 jaar in de horeca, waarvan de laatste 6 jaar bij LUX. Ik ben begonnen als full-timer, assistent-bedrijfsleider en nu sinds een tijdje bedrijfsleider. Dat bevalt me heel erg goed! Het is een mooie zaak, een enerverende zaak en het is hartstikke leuk om voor Frank en Jeroen te mogen werken, dus dat doe ik met heel veel plezier.

Waar komt je passie voor de horeca vandaan?
Ik zocht toen ik vijftien was een bijbaan en vakkenvullen was niets voor mij. Ik ben dus op zoek gegaan in Vught, waar ik destijds nog woonde en toen kwam ik uit bij de Chinees, want die betaalde ontzettend goed voor mijn leeftijd. Dat was een hele goede leerschool. Veel klassieke etiquette etc. Na een jaartje ben ik doorgegaan bij ‘t Geveltje in Vught en Petite Ruelle, dat zijn twee zaken bij elkaar. Daar heb ik van alles gedaan en daar is de liefde voor het vak echt begonnen. Daarna ben ik ook de horeca opleiding gaan doen aan het Koning Willem I College. Vanuit daar heb ik stage gelopen bij verschillende bedrijven, onder andere een jaar bij Eetcafé de Nar hier in Den Bosch, bij La Trinité in Sluis met een Michelin ster, ik heb achter de bar gestaan en eigenlijk van alles gedaan en nu sinds zes jaar werk ik hier bij Lux. Het is leuk, gezellig, elke dag is anders, collega’s zijn beste vrienden geworden. Beter kan je het eigenlijk niet hebben toch?

Hoe ziet Team Lux eruit? Is het een groot Team?
De grootte van het team valt heel erg mee. Ons team bestaat uit 35 man en dan tel ik alle ambulante krachten, afwassers, keukenpersoneel en onze eigenaren mee. Het is een heel hecht team. Bij Lux kom je echt in een familie terecht. Werk je bij Lux dan ben je ook een Luxenaar. Dat is ook wat wij uitdragen naar de rest van Den Bosch. We kennen elkaar allemaal door en door, weten van elkaar wanneer we op vakantie gaan, wat we ieder weekend aan het doen zijn en zijn heel close met elkaar. Twee keer per jaar hebben we een personeelsfeest. Een keer per jaar SinterKerst en de andere keer gaan we wat leuks doen. Een keer in de drie maanden doen we een “avond van de fooi”. Dan gaan we een hele kroegentocht doen met spelletjes en eten we een hapje. Iedere avond wordt er wel een drankje gedaan, nog even gekletst en soms gaan we op stap. Het is echt een heel fijn team. We zijn vrij selectief met personeel en hebben het niveau erg hoog liggen, ook qua service, voor zowel keuken als bediening. We proberen niet teveel vriendengroepen in een keer hier te laten werken, maar werken liever met verschillende personen en karakters. Zo worden we hier eigenlijk automatisch een nieuwe vriendengroep en vriendenkring.

Wat onderscheidt Lux van andere zaken?
Wij zijn een beetje het stoute jongetje van de straat. Wij proberen echt ons eigen ding te doen, zoveel mogelijk te innoveren qua kaart, qua uitstraling van de zaak en te zorgen dat alles authentiek is. Het eten is goed, vers, huisgemaakt en de service en kennis van het personeel ligt heel erg hoog. Al het barpersoneel krijgt koffietrainingen, het hele personeel krijgt wijntrainingen, spijstrainingen en gastvrijheidstrainingen door externe bedrijven. We investeren heel veel en werk je hard voor de zaak, dan zijn we ook extra bereid om in je te investeren. Wij streven er naar dat de service en kwaliteit top zijn. Het personeel heeft ook veel input in de zaak. We hadden bijvoorbeeld een Marokaanse jongen in de keuken staan als leerling. Zijn moeder was heel goed in het maken van couscous. Zij heeft ons deze manier laten zien en vervolgens hebben we het op de kaart gezet. Daarnaast is mijn oom hier ook geweest, die erg goed is met een bepaalde amuse. Hij laat dat vervolgens zien en als het leuk is zetten we het op de kaart. Verder kan het personeel ook, als ze een leuke fles wijn tegenkomen op vakantie, deze meenemen naar de zaak. Deze wordt dan geproefd en eventueel op de kaart gezet.

Wat zijn je werkzaamheden zoal?  
Ik doe zowel inkoop als personeelsmanagement en maak roosters etc, maar ik loop ook echt mee op de vloer. Je neemt hier verschillende rollen aan als bedienend personeel. We hebben barmannen, foodrunners, mensen die in de wijk staan en een gastheer van de avond. Dat ben ik altijd. Dit komt neer op het overview houden van de zaak, mensen op de juiste plaatsen begeleiden, de communicatie zijn tussen keuken en bediening, fouten proberen op te lossen, kortom zorgen dat alle schakels in elkaar lopen, zodat het team optimaal kan presteren.

Hoe ben je bij Lux in de Korte Putstraat terechtgekomen?
Ik heb voordat ik bij Lux begon eigenlijk nooit in de Korte Putstraat gewerkt. Ik had een beetje een vertekend beeld van de straat, want ik dacht dat het een beetje opgeblazen en overdreven was. Een vriend van mij werkte hier destijds en er waren mensen nodig, dus ben ik een dagje mee gaan draaien en ben ik daar meteen van teruggekomen. De Korte Putstraat is niet opgeblazen, over de top of alleen voor mensen met een bepaald cachet. Verder ging ik hier eigenlijk naartoe, omdat mijn beste vriend hier werkte en er mensen nodig waren, maar de klik was er meteen. Vandaar dat ik hier terecht ben gekomen. Eigenlijk min of meer per ongeluk, of per geluk moet ik zeggen.

Wat zijn de toekomstplannen voor Lux?
We hebben als enige een stadstuin in de straat, die we kunnen we gebruiken bij heel mooi weer! Helaas is dit niet zovaak in Nederland en zijn we aan het nadenken over hoe we de tuin nog vaker kunnen gebruiken. Per drie maanden veranderen we van shirts, dus daar zijn we nu ook naar aan het kijken voor de volgende bedrijfskleding. Dat houdt het spannend voor zowel het personeel als voor de gast. Verder blijven we ook in nieuwe menukaarten en wijnkaarten investeren, dus die komen er ook weer aan. Daarnaast vinden we het belangrijk om onze gasten te blijven verrassen en ons restaurant te vernieuwen. We vinden het belangrijk dat iedere keer als onze gasten hier binnenkomen, ze weer iets nieuws zien! Dan hebben ze niet steeds het idee dat ze in dezelfde zaak zitten te eten.

Wat zijn je eigen toekomstplannen?
Het allerbelangrijkste vind ik dat ik tevreden ben en lekker in mijn vel zit. Ik wil opstaan en lol hebben in wat ik doe, met wie ik het doe en zit ik goed in mijn vel. Ik maak geen overhaaste beslissingen, maar zou wel graag een eigen zaak willen hebben. Een beetje zoals hier, maar dan op mijn eigen manier. Ik vind dit een fantastische manier van het runnen van een restaurant, qua uitstraling, eten, niveau en kwaliteit, maar het moet wel mijn zaak zijn. Het liefst in Den Bosch.

Zijn er bij Lux speciale thema avonden? 
We hebben geen speciale Lux avonden, maar alles is hier mogelijk. De gast staat op een. Qua gerechten kan in principe alles, maar ook vergaderingen, feesten en partijen zijn mogelijk. Zo is Ruud van Nistelrooy hier bijvoorbeeld komen eten met zijn foundation en Swim to Fight Cancer. Hij heeft toen de zaak afgehuurd voor dit goede doel. Daarnaast vieren wij  natuurlijk Oud en Nieuw in onze zaak. Kortom, alles kan hier eigenlijk.

Wat vind je zo leuk aan de Korte Putstraat?
Het is gewoon gezellig. Iedereen kent elkaar en is zich ervan bewust dat je conculega’s bent. In de zin van: we hebben allemaal ons eigen restaurant, maar uiteindelijk maken we de straat samen. Die sfeer hangt er ook echt! Daarnaast hebben we leuke mensen, leuke gasten, mooie evenementen en zijn we erg trots dat we hier in de straat gevestigd zijn. Ik neem altijd het voorbeeld van Carnaval. Daar is de hoofdvraag “Hoe kunnen wij er voor zorgen dat Den Bosch in de Korte Putstraat wil zijn met Carnaval?”. Dat is door alle kroegen samen te laten werken, muziek door te lussen, etc. Bijna iedereen is vervolgens hier en het loopt zo uit de hand dat je de straat zelfs af moet sluiten. Hoe briljant is dat? Den Bosch wil hier zijn met Carnaval, dit is de place to be. Dat vind ik echt een mooi voorbeeld van de goede samenwerking.

Hier is het te doen! Den Bosch is leuk, maar hier gebeuren wel echt veel dingen.

 


 Lux                                                                                                            

Korte Putstraat 23,
5211 KP ‘s-Hertogenbosch
073-6891880
www.luxdenbosch.nl 
info@luxdenbosch.nu