's-Hertogenbosch

‘s-Hertogenbosch, stad van cultuur, bourgondisch genieten, van ontmoeten en beleven. Een dagje weg in deze bruisende stad, begint altijd bij een van de gezelligste horecazaken in de Korte Putstraat. Er is altijd wat te doen in Den Bosch. Den Bosch, prachtige vestingstad met kenmerkende monumenten, eigentijdse kunst, lekker design en hippe winkels. De stad van (inter)nationale evenementen en van doorzakken in een knus kroegje in de Korte Putstraat. Van bruisend Oeteldonk tot rust en ruimte in Het Bossche Broek. Bij een bezoek aan Den Bosch vergeet je één ding niet; een bezoekje aan de KP. Verder vermaak jij je het beste met deze 7 must visits van Den Bosch.

7 MUST VISITS VAN DEN BOSCH

1. BRENG EEN BEZOEK AAN DE SINT-JANSKATHEDRAAL

Een van de weinige kathedralen die ons land kent en wij hebben de mooiste in ‘s-Hertogenbosch; de Sint-Janskathedraal. Een laatgotische, weelderige kerk welke tussen 1380 en 1520 gebouwd is. De kathedraal prijkt aan de parade in al zijn imposantheid door zijn omvang en enorme rijkdom aan beeldhouwwerken. Wat de Sint-Janskathedraal uniek maakt in Nederland zijn zijn dubbele luchtbogen en uniek in de wereld door zijn 96 luchtboogfiguren. Tip: beklim na je bezoek de 43 meter hoge toren en geniet van het magnifieke uitzicht over heel Den Bosch en omstreken!

2. ONTDEK DE KUNST IN HET MUSEUMKWARTIER

Het Design Museum Den Bosch vormt samen met het Noordbrabants Museum één van de grootste museumgebouwen van Nederland. Bezoek het Museumkwartier en ontdek een veelheid aan kunst, cultuurhistorisch erfgoed en design onder één dak. Het museumkwartier bevindt zich bovendien om de hoek van de Korte Putstraat en is dus een kort wandelingetje verwijderd van een goede start met een kop koffie of een lunch of diner na je bezoek.

3. HEB JIJ ZOETE LIEVE GERRITJE AL GESPOT?

‘Dat gaat naar Den Bosch toe, zoete lieve Gerritje’. Zoete Lieve Gerritje wordt gezien als het symbool van de Bossche en Meierijsche geest, wat staat voor goedmoedigheid en vrolijkheid. Het is ook niet voor niets dat Bosschenaren bekend staan om hun gastvrijheid, vrolijkheid en gezelligheid. Zoete Lieve Gerritje is echt een begrip voor Den Bosch en daarom mag je hem niet missen. Je vindt Zoete Lieve Gerritje op de hoek van de Lepelstraat en de Korenbrugstraat op een verlaagd plateau aan de Binnendieze. Ook varend kun je hem dus vastleggen op camera.

4. ERVAAR DE HISTORIE IN HET ZWANENBROEDERSHUIS

Ervaar in het Zwanenbroedershuis de rijke historie van de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap en ontdek de vele cultuurhistorisch waardevolle voorwerpen, waaronder unieke 15e en 16e eeuwse muziekboeken, houtsnijwerken en de drinkbeker van Willem van Oranje. Echt een unieke ervaring met een blijvende indruk die je niet snel zult vergeten.

5. (ER)VAAR DE BINNENDIEZE

De Binnendieze is met recht één van de grootste publiekstrekkers in ‘s-Hertogenbosch. De Binnendieze is de verzamelnaam voor het eeuwenoude stelsel van alle waterlopen binnen de muren van de stad. Vaar in een karakteristieke open boot in de open lucht en onder de bebouwing door en ontdek de spannende waterlopen en imposante vestingwerken van de Brabantse hoofdstad. De gidsen die je meenemen zijn beroemd om hun schat aan kennis over de geheime wateren onder de stad Den Bosch.

6. DÉ SHOP-SPOTS VAN DEN BOSCH

Shoppen in Den Bosch is shoppen in een historisch decor waar horeca, kunst en cultuur elkaar naadloos weten te vinden. Kleine boetiekjes, hippe pop up stores en trendy fashionzaken, je vindt het allemaal in onze binnenstad. Loop door de exclusieve Verwerstraat, de oudste straat van Den Bosch; de Vughterstraat, het Bossche Kwartier of de boetiekstraat de Snellestraat. Je ontdekt er de leukste winkels waar je zeker zult slagen!

7. STADSWANDELING

Genieten van een prachtige wandeling in een vestingstad boordevol monumenten? Dat kan bij uitstek in Den Bosch! Het is een stad vol bijzondere historie, maar ook een stad van eigentijdse kunst en hightechbedrijven. Kortom, voor ieder wat wils! Verken de stad te voet en ontdek al het moois dat ‘s-Hertogenbosch te bieden heeft. Tip: Wandel bijvoorbeeld deze route via de gratis ANWB Eropuit app. Zoek de route in de app via de filters.