Café Klassiek: het gezicht achter de zaak

Café Klassiek in Den Bosch, wie kent het niet? Het café staat bekend om hun uitgebreide drankkaart, van koffie tot wijn en cocktails. Maar wat maakt Café Klassiek aan de Korte Putstraat in Den Bosch zo uniek? Wie zijn de mensen achter de schermen en wat drijft hen om de gasten iedere dag opnieuw het echte Korte Put-gevoel te geven? Om daar achter te komen gaan we in gesprek met Marcel van Veldhoven, eigenaar van Café Klassiek.

Waarom en wanneer ben je de zaak begonnen?
Voor we Café Klassiek startten, was ik 20 jaar lang mede-eigenaar van feestcafé Taverne. Sinds 2013 ben ik samen met mijn vrouw Denice eigenaar van Café Klassiek. Ik ben destijds heel brutaal het pand binnengestapt. De oude eigenaar zal al 5 jaar in het pand. Het stond niet te koop, maar ik heb gewoon interesse getoond. Uiteindelijk ging de oude eigenaar akkoord met de verkoop.

Waarom heb je voor de naam gekozen?
De naam Café Klassiek hebben we overgenomen van de vorige eigenaar. De zaak heet al sinds 2008 zo. We hebben het interieur een klein beetje aangepast en er een eigen draai aan gegeven, maar de sfeer is grotendeel hetzelfde gebleven.

Wat is jouw favoriete gerecht op de kaart?
We hebben geen kaart. We serveren de hapjes, lunch en diner van de buren Lokaal 1650 en Brasserij Breton.

Wat is de signature stijl van de zaak/waarom komen mensen naar jouw zaak?
Klassiek is een typisch bruin café. Of je nu met twee man of een grote groep binnenstapt, het is altijd gezellig. Je kunt bij ons terecht voor koffietje, cocktail, aperetief of nog een borreltje na het eten bij een van de andere zaken. Al kom je bij ons in je eentje binnen, je krijgt de volle aandacht. Denice en ik zijn bijvoorbeeld altijd aanwezig in de zaak.

Wat vind je het allerleukste aan je rol als ondernemer?
Naast eigenaar ben ik ook de barkeeper. Ik ben ooit begonnen in een restaurant, maar verliefd geworden op de bar. Het gastheerschap is op mijn lijf geschreven. Het mooiste vind ik dat ik van mij hobby mijn beroep heb kunnen maken.

Hoe ziet jouw team eruit?
We hebben een heel klein team. Eigenlijk runnen Denice en ik de hele zaak van kop tot staart. We hebben door corona helaas onze vaste werknemer niet kunnen behouden. Het is wel harder aanpoten, maar het bevalt prima.

Welke tip heb je voor startende horeca-ondernemers?
Blijf jezelf en doe geen concessies. Volg adviezen en raad op, maar behoud je eigen identiteit en persoonlijkheid. Dat helpt ook om kwaliteit te leveren. Met het nastreven van de visie van een ander ga je meestal op je bek. Daarnaast moet je een langetermijnvisie hebben.

Waarom koos je ervoor om een zaak in de Korte Put te beginnen?
We werden verliefd op Café Klassiek, het is zó mooi. Het is pure toeval dat het in de Korte Putstraat zit gevestigd. Ik ben natuurlijk wel blij dat onze zaak in de KP zit. Ik ben een trotse Bosschenaar en de KP is gewoon een begrip in Den Bosch. Het succes van Café Klassiek hebben we mede te danken aan de straat.

Wat is je beste herinnering aan de Korte Put?
De overname van Café Klassiek. Toen we groen licht kregen en de handtekening was gezet, was dat een heel mooi moment.

Wat vind je het leukste event in de Korte Put?
Roet Korte Put is het startsein van carnaval. De Korte Put staat dan vol met bekenden van de straat die een dag extra in de watten worden gelegd. Het is een vrolijke, intieme dag.

Ga jij zelf uit eten in de Korte Put? Zo ja, waar ben jij dan graag te vinden?
Wij zijn groot fan van Brasserij Bretton en Lokaal 1650. Niet alleen door de samenwerking, maar ze ondernemen op dezelfde manier. Ze hebben een eigen identiteit en dat stralen ze uit in hun zaak. Vorig jaar waren we ook vaak bij de rooftopbar van Zoetelief te vinden. ’t Pantoffeltje was voor we Café Klassiek hadden onze stamkroeg. Eigenlijk kan ik geen zaak in de Korte Put noemen waar ik niet graag kom. Bistro Borage en Onesto staan ook hoog in de top.

Wat houdt de samenwerking van de KP voor jou in?
We juichen elkaar toe, maar durven elkaar ook aan te spreken als er iets is. Problemen worden vaak groter door slechte communicatie. Gelukkig kunnen we als straat goed met elkaar overweg.